2011 11 19 Tarfaya

Posted by on 19 november 2011

Datum

za.19.nov.11

Bestemming

Tarfaya (MA)

Hoogte

5 m

Route

Sidi Akhfennir, Tarfaya.

Dagscore

Afstand

Rijtijd

Snelheden

Hoogte

Lichaam

Dag

Totaal

Dag

Effectief

Gem.

Gem. (eff.)

Max

Hoogtemeters

Gem. Hartslag

Max

Calorieën

102

5.956

7:40

6:11

13,3

16,3

32

669

111

133

3744

 

Half tien opstaan, om half één beginnen met fietsen en rond half acht aankomen op de bestemming, het lijkt inmiddels een ritme te worden. Of laat ik zeggen: Half acht opstaan, half elf vertrekken en om half zes afstappen. Uitgedrukt in de lokale tijd klinkt dat al een heel stuk beter. Klinkt bijna als ‘werk’.

Vandaag is geen uitzondering op de gevonden draai, en na het schrijfwerk schuif ik om half elf aan voor het ontbijt. Christine reist vandaag verder naar Tiznit en zal haar snelheid matigen, zeker nu ik verteld heb over de regelmatige snelheidscontroles die ik aangetroffen heb. Omar is onderwijl alweer aan het opzichten geslagen. Na drie weken in de bouw verlangt hij naar het zien van vrouw en kinderen in België.

De verlichting van de beloofde noordoostenwind mag ik ook vandaag niet proeven. Met drie flessen water en een halve fles cola span ik me in voor het ritje van 100 kilometers naar Tarfaya. Daar zal de weg naar het zuidwesten afbuigen en de wind hopelijk meer mijn vriend worden.

Twintig kilometers buiten het dorp ontwaar ik de eerste zandduinen. Koel. Voorts tref ik vandaag ook groepjes dromedarissen aan. Zij lijken mij minstens net zo interessant te vinden, en hun gezapige koppen blijven me volgen. Met hun lange nekken kunnen ze dat onverwacht lang volhouden zonder een stap te hoeven verzetten.

Langs de weg wemelt het van de markeringen. Hoopjes stenen, een oude autoband of lege jerrycan geven de passant punten van herkenning. Ik vermoed dat vele de afslag markeren naar vissershutjes, en soms zandwegen die oostwaarts de woestijn in trekken.

Het asfalt is in deze sectie opnieuw van gemengde kwaliteit, en gelukkig niet al te rammelig. Uitkijken blijft het voor de zijkanten van de weg. Met enige regelmaat zijn er happen verdwenen, hetgeen mobilisten kan nopen meer het midden van de weg op te zoeken en gevaarlijk te worden. Er is echter weinig verkeer, en ik waan me veilig.

Afgezien van de wind is ook de temperatuur spelbreker vandaag. Donkere wolken pakken zich samen, en er vallen zelfs enkele druppels. Later in de middag wordt het beter, maar meer dan 21 graden zit er vandaag niet in. Tegen het einde van de middag ontwaar ik daarnaast mist aan de kust. Christine heeft me ervoor gewaarschuwd, want het kan zomaar zijn dat je geen hand meer voor ogen ziet.

Wanneer ik tegen half acht Tarfaya binnenrijd pakken zich wederom donkere wolken samen. In het schamele dorp is de hoofdstraat bezaaid met witte papiertjes. Volgende week zijn er verkiezingen, en de deelnemende partijen spannen zich met woord en papier in om de kiezersgunst te bedingen. Volgens Omar wordt er echter voornamelijk stemmen gekocht.

Hotel Casamar bevindt zich aan het einde van het dorp en lijkt de beste keuze. Kamer 6 kost 100 dirham, is klein en heeft een gammele badkamer op de gang. Kamer 4 kost het dubbele, maar biedt een slaapkamer, keuken, badkamer en lounge met kussens op de grond. Nu heb ik in Tan-Tan veel te veel geld gepind, en daarnaast permitteer ik me graag de luxe nu het nog kan. Ik ben juist op tijd binnen: Buiten is het begonnen met regenen en er waait een akelig koude wind. En dat allemaal midden in de woestijn.

Het nemen van een douche lijkt een eenvoudige bezigheid, al brandt er vandaag bijna een hotel voor af. Nadat ik mij geïnstalleerd heb en me in blote toges meldt bij de doucheknop blijkt er geen water te zijn. Oja, weten ze beneden zich te herinneren, dat kan kloppen. Nadat ik verkast ben naar kamer 3 is daar alleen koud water. De boiler staat in de keuken en nadat ik met diverse knoppen heb lopen spelen – en heen en weer heb gelopen om de resultaten te meten – blijkt de kraan van de gasfles nog dichtgedraaid. Nu heb ik eindelijk heerlijk warm water, al klinken harde ploffen me ietwat verontrustend in de oren. Terug maar weer naar de boiler, waar de gasvlam eerst even dooft en er vervolgens een enorme steekvlam boven het apparaat ontbrandt. Woeps! Snel de kraan uit, alle knoppen weer in de oorspronkelijke positie en op hoop van zegen. Dat de waterleiding inmiddels lekt en water de keuken uitloopt is even bijzaak.

Uiteindelijk heerlijk gedoucht en neergestreken in het restaurant beneden. Mohammed bedient het espressoapparaat en beveelt vis aan. Voor € 4,50 krijg ik twee flinke vissen uit de frituur, bijgestaan door koude rijst en prima frieten. Er staat zelfs een flesje mayo op tafel en ik voel me de koning te rijk.

Fatima – Fati Fleur voor vrienden – is een stevige dame van rond de dertig en ze doet de bediening. Echt van harte gaat dat niet, want ze bekent zich altijd moe te voelen. Als de andere gasten (die naar FC Barcelona zitten te kijken) even niet aan haar hoofd zeuren komt ze bij me zitten en rookt sigaretjes. Ze blijkt tweemaal getrouwd te zijn, en tweemaal gescheiden. Haar eerste huwelijk was met een man van 24. Zij was 14. Het moest van haar ouders, die vaak ruzie hadden en goed geld ontvingen voor de echtbinding. Na de scheiding heeft ze opnieuw kunnen trouwen, al was dat ook geen succes. Ook ik word gepolst. Aanvankelijk nog schoorvoetend, maar daarna ook gewoon recht op de man af. Je weet maar nooit, en het was mij bij het registreren niet ontgaan dat mijn paspoort in elk geval op haar goedkeuring kon rekenen.

Powered by GPSies.com · Developed by Bikes.org.uk

2 Responses to 2011 11 19 Tarfaya

  1. Ko en Anouk

    Een paar dagen te laat, maar als nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
    Succes met de laatste loodjes!

  2. Edith

    Ola, ik doe net of het nog half november is en je dus nog vele dagen aan het fieten zal zijn…. jouw verhaaltjes lezen is een erg leuke bezigheid! (en maakt ook jaloers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *