2011 10 22 Málaga

Posted by on 22 oktober 2011

Datum

za.22.okt.11

Bestemming

Málaga (ES)

Hoogte

5 m

Route

Dagscore

Afstand

Rijtijd

Snelheden

Hoogte

Lichaam

Dag

Totaal

Dag

Effectief

Gem.

Gem. (eff.)

Max

Hoogtemeters

Gem. Hartslag

Max

Calorieën

0

4.234

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat gaat hem niet worden vandaag. Begint de ochtend buiten bewolkt, tijdens het ontbijt met koffie en Miriam in de keuken wordt het buiten steeds onheilspellender. Tegen half elf begint het te regenen, bijgestaan door een enkel donderklap die boven de Middellandse Zee opklinkt. Voor de reiziger die de afgelopen twee maanden geen regen heeft meegemaakt, en juist zijn regenbroek heeft meegegeven aan Pakjesboot 5, is dit een onwelkome afwisseling.

Spendeer de dag derhalve achter de laptop. Mijn kamergenoten laten me er ’s ochtend achter en treffen me ’s avonds – hoofdschuddend – nog net zo aan. Tussen de buien door snel ik er even tussenuit voor het scoren van een Chinese maaltijd. Die is smakelijk, maar haalt het niet bij de feestjes die Miriam er van weet te maken. Gisteren was dat een grote pan gamba’s met olijfolie en veel knoflook, vandaag staat er een eigengemaakte salade, gebakken paprikaatjes alsmede een groot bord pasta op tafel.

Afvallen is, zo wil het gesprek van vanavond, een kwestie van gezond eten gepaard met de nodige inspanning. Nieuw in de wereld zonder overgewicht is het feit dat het lichaam ’s ochtends hecht aan een voorspelbaar ontbijt. Regelmaat en vaste ingrediënten zijn bij de start van de dag belangrijk. Om de vetverbranding te stimuleren is de aanwas van spiermassa gewenst, dus daarmee ben ik al goed bezig. De hamvraag (‘Hoeveel verbrande calorieën gaan er in een kilo buikvet?’) blijft helaas onbeantwoord. Nog een tip: Eet langzaam. Na ongeveer een half uur, vol gegeten of niet, gaat het lichaam het signaal afgeven dat er voldoende genuttigd is.

 

12 Responses to 2011 10 22 Málaga

  1. Daan van Leeuwen

    Hey Leo, een mooie reportage van de Oase! het zag er niet heel druk uit? Wat het tijdens het vrijdagmiddaggebed? Ook bijzonder dat je midde in de woestijn de auto kan laten wassen? of zandstralen? Behouden vaart door de zandwoestijn. Daan

  2. Frank Roskam

    Regenachtig? ik mis de foto’s van Miriam…

  3. Miri

    Hoi Leo!

    De hamvraag weet ik inmiddels ook te beantwoorden: 1 kilo vet bevat 6000-7000 kcal… Geen wonder dat fatsoenlijk afvallen zo lang duurt, 7000 kcal heb je niet zomaar ff verbrand :).
    Om te berekenen hoeveel je nu echt moet doen om aan die hoeveelheid te komen, moet je bekijken hoeveel grondomzet je hebt: 8 kcal/kilo lichaamsgewicht/dag in rust. Daar tel je dan het verbruik door aktiviteit bijop: 8 kcal/kilo lichaamsgewicht/dag bij lichte aktiviteit, 12 kcal/kilo lichaamsgewicht/dag bij middelzware aktiviteit en 26 kcal/kilo lichaamsgewicht/dag bij zware tot zwaarste aktiviteit. Vanaf je veertigste verbruik je ongeveer 10% minder, vanaf je zestigste 20% minder. Als je het geheel wat je per dag nodig zou hebben opgeteld hebt, moet je nog bedenken in hoeveel dagen je die 7000 kcal wilt laten verdwijnen. Meestal is in 1 week 1 kilo goed te doen, dan moet je dus 1000 kcal per dag minder te eten dan je grondverbruik op 1 dag is.
    Heb je alleen nog iemand nodig die precies uitrekent hoeveel calorieën er in een portie Málaga-afhaalchinees gaan :). Vermoedelijk nog steeds minder dan in mijn overvloed sla, spaghetti a la carbonara en pimientos de pedron… Heb de in de vakantie aangegeten 1,5 kilo overigens alweer laten verdwijnen door 85 uur werken in 6 dagen met amper tijd iets te eten. Gezond is het niet, maar wel efficiënt ;).

    Veel plezier nog bij het verdere fietsen!
    Miri

  4. Miri

    Trouwens, sport verbrand natuurlijk nog extra calorieën, dus dat kan je nog bij het “mag gegeten worden” optellen…

  5. Jacolien en Lies

    ha die leo, we hebben net de tuin in Terwolde gedaan en je moeder heeft jou tuintje ook weer helemaal op orde

  6. Arné Scholte in 't Hoff

    Joh Don,
    Je bent geweldig onderweg kerel (op jacht naar de doelstelling), mooie verhalen en prachtige foto’s.
    Ga zo door en Dakar zal een “makkie” zijn. Groet oet Deep’n en wie blieft oe volg’n.

    • Leo R.A. Roskam

      Hoi Arné,

      De doelstelling lijk ik inderdaad te gaan halen, helemaal nu de ambassade van Mauretanie me een visum heeft verstrekt dat op 30 november afloopt. Dat betekent dat ik in die tijd niet alleen de 2.000 kilometers naar de grens moet zien af te leggen, maar daarna nog 600 klikken door het land zelf. De voortgang, of het gebrek daaraan, van deze reis beschouwend is dat een ambitieuze doelstelling. KWW.
      Indien in de e-gelegenheid houd ik natuurlijk een oogje op Diepenheim. Ik maar denken dat we al de beste slager van het land hadden, maar die is blijkbaar nu nog beter geworden. De ontwikkelingen in mijn eigen ‘krachtstraat’ blijven uiteraard ook niet onopgemerkt. Xaviera (van nr 5) is inmiddels verdwenen, en buurman Richard heeft ook een plekje elders verkozen. Ik mag toch hopen dat Viverion een paar nieuwe bewoners weet te strikken waar de buurt op zit te wachten.
      Gr. Leo (uit Rabat, vertrekt zo naar Casablanca)

  7. Marcel K

    Ja, zou ook wel wat meer over die Miriam willen vernemen.

    • Leo R.A. Roskam

      Nou, dat is dan mooi dikke vette pech. Of om met de Spanjaarden te spreken: What happens in Málaga, stays in Málaga.

  8. Marcel K

    Mmm, dat geeft te denken. Ben je binnen gebleven vanwege de situatie buiten (belabberde weersomstandigheden) of vanwege de situatie binnen (“Miriam in de keuken”)?

  9. Ko en Anouk

    Leo, je fietst weer sneller dan ik kan lezen. Ben nog maar in Malaga met het lezen van je prachtige verhaaltjes! Ben wel benieuwd naar die Miriam trouwens!

    Graag wat meer details uit je nachtboek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *